Thursday, March 3, 2011

biLik kOmpuTer 1

cite nie berlaku mase aku form 3. memang banyk kenangan² menarik yang berlaku semasa aku berada di tingkatan 3 . kerana apa ? kerana  mengikut kronologi sejarah asrama aku tu , jika budak yang masuk dari tingkatan 1 , mereka² akan mula menjadi liar apabila berada di tingkatan 3 sebab apabila naik je tingkatan 4 semua akan mula bebas dan senior x berani nak usik . so dihujung² tahun mase aku tingkatan 3 tu la zaman² meriah bg kami budak² asrama mule membajetkan diri dan ingin menjadi lagenda budak hostel (merepek) . mase form 3 la budak² batch ak mula memberontak dan melanggar peraturan dan ingin rasa bebas dari cengkaman senior² .

kenangan yang nie agak lawak bagi aku , nk tahu ape yang lawak ? mari layan . teringat aku pada suatu malam yang agak tenang di asrama kira² pukul 1 pagi , aku , jubrok dan meer . beruk panggilan yang diberi untuk mebahannya ketika itu , kerana dia bergitu arif dalam masalah memetik buah kelapa di asrama . tp kami memanggilnya meer . begitu bosan dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika itu . sehinggalah timbul awan dikepala meer nie untuk bercadang membuat percutian di port dickson 4 hari stgh malam (merepek) . bercadang untuk memasuki bilik komputer untuk bermain game . aku pun terkejut sebentar ketika itu , kerana tidak pernah lagi bilik komputer diceroboh oleh sesiapa ketika itu , sedangkan senior form 7 pun x penah menceroboh bilik komputer di sekolah kami itu . aku agak pelik lalu bertanya kepada si meer tu .

"bilik komputer ? menarik ! tp macam mane nak masuk ?" sambil menggaru ketiak kepale

"la kau x tahu ke yang budak nie masuk bilik komputer hari tu , sbb nak print kerje kursus kHb . masok ikut tingkap , ade 3 tingkap yang x der besi kt belah atas . masuk ikut situ la . sape suruh kau balik lambat ." sambil tergelak meer menjawab

"aku balik lamabt sebab x siap kerje kursus la . yang ko gelak tetibe nie asl?" aku bertambah mushkil ketika itu

"mane x nye , bape ramai masuk kelang kabut nk print kerje kursus tu . semua baru balik dari cuti tp x print lagi kerje kursus tu , yg lawak nye, da la printer zaman hang jebat punye . skali print bunyi dia boleh buat gadoh , sampai budak nie tutup pakai baju la , ape la" sambil tersenyum sinis meer menjawab

"kau reti masuk, ape lagi jom la" sambil berjalan naik ke tingkat 3 

mase aku form 3 kelas aku di tingkat 1 , bilik komputer berada di tingkat 3 dan sekrang telah pun menjadi bilik guru perempuan . sampai sahaja , aku begitu teruja , maklumlah ketika itu first time nk ceroboh bilik komputer . yang si meer ngn jubrok ni kali ke-2 . setelah menceroboh masuk di bilik komputer itu , semua bukan main lagi nk pakai komputer yang paling laju . tp bila da on je computer semua blur . sebab xder game dalam komputer tu . last² main game pinball je la . sebab mase tu bilik komputer kami tidak mempunyai internet . so kami bercadang untuk membeli cD game apabila cuti dihujung minggu nanti .minggu depanya pula , setelah membeli cD game fifa world cup 2002 haha aku ingat lagi game tu . memang bertambah semangat la kami untuk masuk bilik komputer . kami bertiga lagi pergi bersama . setalah masuk , masing² seronok bermain game . yang seronok tu, sedang leka bermain game tiba² aku berkata 

"wey korunk x lapa ke ? mane nk carik makanan nie" aku merungut kelaparan

"mane nak carik makanan tgh malam bute nie, acik jual nasi lemak tu pun da balik da" meer menjawab sambil menjaringkan gol dalam game yang sedang dimainknnya tu

"mat'am" tiba² jubrok memberi idea yang bernas

mat'am adalah perkataan dari bahase arab yang bermaksud dewan selere , budak sekolah agame la katekan panggil mat'am la . hehe , lepas je dapat idea tu kami bertiga keluar lalu terus menuju ke mat'am . mat'am lagi la mudah nak ceroboh mase tuh . mane x nye , sebelum nie klo kawan kami nk makan malam , agak² lauk x cukup je , siap leh goreng telur lagi dalam dewan selere tu . masuk² je cari bende yang boleh dimakan . sekali jumpe tembikai susu suda . amik 3 bijik bawak skali dengan pisau masuk bilik komputer tu . pergh mmg heaven mase tu aku cakap . main game sambil menjamu tembikai susu tu . kenagan sungguh ! 

tembikai susu juga merupakan satu buah peberet aku ketika di asrama dahulu

setelah semua kenyang dan puas bemain game . kami rasa ingin pulang ke asrama , tetapi ade 1 biji lagi tembikai susu yang belum diusik . kami agak buntu sebentar kerana tidak tahu mane mahu diletakkan pisau dan sebiji buah tembikai susu tadi tu . jika mahu diletakkan di mat'am tidak boleh sudah pukul 4 pg , makcik mat'am sudah mula berkerja semase itu . nak tinggalkn dibilik komputer mmg kantoi busuk la ade yg menceroboh bilik komputer . last² tinggalkna kt belakng kelas . esok pagi semua mase sekolah semua orang dalam kelas kebingungan mane la datang buah tembikai susu dan sebilah pisau itu . kami bertiga hanya mampu tergelak sambil menyorokkan cerita sebenar .

pengajaran cerita : jgn lah sesekali meninggalkan buah-buahan dan sebilah pisau di kelas kerana ia akan membuat kan orang lain terbangang seketika bila melihatnya .

sedikit nota ringkas
dialog dlm cite nie aku main hantam je , tp x lari dari ape yang aku ingat dalam memori aku nie . ade banyak lagi kenangn aku dengan bilik komputer yang aku nk ceritakan . tunggulah next week ak ceritakan kenangn aku kantoi menceroboh bilik komputer ketika berada di asrama dahulu ! 

8 comments:

cikpuanmudanurul said...

duduk asrama mmg serunuk :) mnyesal tolak sbp dulu :( haha anyway, skag merasa gk duk asrama.tp mmg hagak saket hati lahh bile hal senior junior kan.sng cite mmg bole buad bgaduh

syazA~aNa said...

haha.. cerite yg kek unggun api tu tak de ke?

biskut.marie said...

nurul - tp en dok asrama mase sekolah menengah lg best . berbeza ooo .

nana - yang mane ea ? kt unggun api ? gtaw skit . x brape ingt la

Encik Blogger said...

geng.. header cantik ar..

biskut.marie said...

encik blogger : haha , saya pon kaki cs5 jgak ! teheee

Encik Blogger said...

BISKUT... EB buat review utk biskut semperna follower200.. TQ biskut..

FaD VaRvAtOs said...

nakal lah korg2 ni time kat asrama dulu ~ aww haha

biskut.marie said...

fad budak musolla dulu bai . hahaha