Wednesday, April 27, 2011

pEneRbaNgAn dIAsrAma

tingkatan 4 ! teringat kenangan manis aku mase tingkatan 4 . mase tahun tu la budak2 aku bebas dari kawalan senior dan boleh membuat asrama tuh macam ahmad albab yang punya . kehidupan diasrama memang berbeza , bila terlalu lama duduk terperap dalam asrama maka wujudlah satu idea untuk mendapatkan hiburan dimalam hari dengan memFLYkn diri ! mase jd junior memang xdpt nk fly nih sbb takot ngn senior . tp bile da jd senior itulah aktiviti yang sihat kami lakukan dimalam hari . budak2 asrama mungkin sudah biasa dengan perkataan fly . tp mungkin ade juga dikalangan pembaca yang tidak mengetahui istilah itu . jadi ...

menurut kamus dewan nenek aku , fly bermaksud kita mengeluarkan sesuatu dari lubang dubur sehingga bertaburan di keliling mangkok . hahahah , ok siyes2 . bermaksud mengeluarkan diri dari kawasan asrama pada waktu terlarang tanpa kebenaran . definasi tuh ak baru cipta td . tp memang begitu lah lebih kurang maksud istilah fly tuh . 3 sebab budak asrama fly , pertama lapar , kedua bosan , ketiga rokok da abis . berbalik kepada apa yang ak nk ceritakan kt korunk kenangan aku fly bersama 2 orang rakan ku yang bernama jubrok dan adib . ok mase tuh aku fly sebab bosan . asrama ak memang jauh dari pekan . kira2 3km jalan kaki baru sampai kt area2 pekan gemencheh tuh . 

ok malam tuh memang kami bosan gile sampai la si adib ke atau si jubrok ni ajak g main snooker kt pekan gemencheh . ak pun da lupe , tp salah sorunk tu la yang ajak . bayangkan lah jalan nk ke pekan gemencheh tuh punye la macam dalam cite khurafat dalam utan tuh . tambahan pula lori2 besar yang lalu pada waktu malam , haaaa seram taw . tp selambe kami bertige redah hendakkan hiburan punye pasal . memang tgh malam pkol 1 2 pg kt gemencheh tuh kedai snooker je la yg bukak . mase tuh memang taik snooker , budak2 asrama tuh je la entertainment diorang lagi2 asrama kt area2 kampung . jgn kate nk tgk wayang , wayang kulit pun belum tentu ade kt kampung gemencheh tu .

ok , sampai sahaja di area pekan gemencheh tuh kiteorang berjalan dekat bahagian kawasan perumahan cina sebagai jalan short cut ke kedai snooker tuh, itu pun lagi 800meter baru sampai kedai snooker tuh . oke ade satu kawasan kat selekoh perumahan orang cina tuh memang banyak gile babi anjing , haaa mane 1 banyak tuh ? anjing ke babi ? =,=' bnyk anjing je . masing dengan membajetkan diri angkat tangan ke atas sambil memegang kayu dan menyebut "huga2" ketika melalui di selekoh itu untuk mengelakkan anjing2 liar tersebut menghapiri kami . bunyi mcm ak menipu , tp itulah gaye yang kami cipta untuk melepasi kawasan anjing memekak tuh . nk hiburan punye pasal lautan anjing pun sanggup kami redah . selesai melepasi selekoh anjing

ekau nampak x ape den nampak kek dopan umah tu ? berkilau-kilau mata adib berkata-kata
apobondo ea ? jubrok kebingungngan

ala basikal tua tuh . selame kito fly sobolom ni basikal tu kunci jo . ak membalas dengan hampa

jap bia den usha jap . adib ingin mengenal pasti sama ada basikal tuh berkuci atau pun tidak .

weyh x kunci la . adib keriangan memberi jawapan

okok , kito pinjam poie kodai snooker tu jo , balik t kito pulang blik yo . ok ? jubrok berhati mulia

ok niat kito pinjam jo ea . bkn nk mencuri . adib mengulas kate2 jubrok 

ok kalo macam tu adib ekau bawak sobab kau paling bosar , den dok kek belakang , jubrok ekau dok kek body ea , kau paling kocik . ak mengeluarkan formasi yang sistematik =,='

cmnie la lebih kurang basikal tue yg kiteorang pinjam tu(curi) tuh

mase naik basikal tuh asik tegelak dan seronok je , mane x nye sorunk gemok sorunk tinggi sorunk lg pendek da macam bujang lapok , mungkin juga seronok kerana terlalu indah pengalaman kami lalui mase tuh fly smabil pinjam(curi) basikal . sampai saje di depan kedai snooker tuh bukan main berhati2 lagi kiteorang nk sorokkan basikal yang kami pinjam(curi) tuh . pinjam la sangat =,=' . yela takot basikal yang dicuri kene curi . haha . ok setelah puas bermain snooker kami pun pulang dengan menaik basikal pinjam(curi) td tuh =,=' . yang jadi aku teringat kenangan nie sampai sekarang waktu time nak balik tuh la . tetibe kami bertiga bertukar fikiran , untuk menyimpan basikal td tuh kt hutan yg berdekatan asrama kami . yela senang la nk fly klo da ade basikal , xyh jalan kaki .

tp dalam perjalanan balik tuh , bg ak lawak sangat , ok mule2 kiteorang naik basikal tuh biasa je , da melepasi rumah empunya basikal kami perlu melalui selekoh anjing menyalak , mase tuh bukan main laju lagi adib ko kayuh sebab mase tuh anjing semua da menyalak macam tengok konsert JB plak . dalam tgh laju tuh ak ngn jubrok tergelak tengok adib kayuh berpeluh2 , tp nk dijadikan cerita , nasib kami bertiga malang , basikal yang kami naik tu terlanggar lobang jalan , tayar belakang beskal tuh bocor pas2 tayar dy terus stuck xleh nk berpusing da . tiga2 macam buah mengkudu busuk tergolek dari beskal tuh =,=' . ak ngan adib kate lari lari . tp jubrok xmahu tinggalkan basikal tuh . dalam fikiran ak ngn adib , syg betol fifi kt beskal tuh . tp jubrok  cume alihkan ke tepi jalan je basikal tuh, xnk menghalang jalan .

ok bayangkn situasi kiteorang mase tuh tergolek dari basikal dan dikelilingi dengan anjing liar yg berhampiran 10 meter dari kite orang . memang lari x cukop tanah la . dalam perjalan balik masing bukan main cuak lagi fikir macam2 , takot polis kesan cap jari kt basikal tuh la , forensik cek la . yela fikiran budak2 lg mase tuh . bile fikir2 balik xkn la sebab basikal tue tuh sampai masok forensik bagai . haha , sampai asrama pkol 4 pagi masing2 terus tido . indah betol kenagan ni .... jubrok! adib! ak rindu korunk !!!

pengajaran cerita: 
1) orang tamak selalu rugi 
2) kalo berniat pinjam , pulangkn balik . ni x, niat pinjam pas2 tetibe nk buat harta kan da dpt balasan yang setimpal . haha


Tuesday, April 26, 2011

Biskut aUtO sHutDown

anda ingin mendengar radio atau lagu menggunakan laptop ketika cuba melelapkan mata ? tp takot tertido sambil laptop terbuka ? tidak suka akan pembaziran ? ingin menonton movie ketika mengantuk ? tp takot movie yg menonton anda ? . sms ON MATILAHKAULAPTOP ke 33888yen . setiap sms diterima akan dicas 7 kali sebatan di bahagian kening =,=' wkwkw merepek gile vavun . nie ak nk share ttg application autoshutdown yg paling simple . kengkadang kite suke mendownload dan ingin tido , tp takot download da abis laptop on mcm tu je . sape yg sukekn pembaziran ? so dengan application autoshutdown ni pembaziran dapat dielakkan . 



video



Cara nk set auto shutdown komputer? 
Gerakkan slider ke masa dimana korunk ingin komputer korunk dimatikan, klik butang Start dan program akan mula . 

Cara nk cancel auto shutdown komputer? 
ade 2 care . korunk leh close program tu atau tekan butang Stop.

Sunday, April 24, 2011

KTM

ak tgh final nk menaip cerite baru pun malas so layan je la gambar2 yg ade nih . kelmarin ptg jumaat , bosan2 ajak si spark tuh ber kecet² gambar kt landasan ketapi KTM  yg bersebelahan dengan sawah padi kt arau nie . klo nk taw gambar ni ok ke x ok , tengok dgn lebih besar . so layan~

camare: nikon d3000
lens : d80
photo taken by : Muzakkir & Hazrul
edited by : Muzakkir
software used : photoshop cs5
date : 22.04.2011
location : landasan kereta api KTM arau


 o
o
o
V

P/S clik untuk besar


Cinta dimulai dengan sebuah senyuman, bertumbuh dengan sebuah ciuman dan berakhir dengan titisan air mata.  sungguh bajet !!!

bersatu teguh , bercerai keretapi x leh jalan =,=' HDR effect


pon~² . 1st time ak tgkp gambar keretapi yg rock ni dpn mate ak . vintage effect :)

ni budak² civil , housemate ak jgak la . yg pompuan tuh , gadis² mereka yg mereka ajak berphotoshot .

di sini aku masih sendiri :(    bajet lg -,-'

senja kala jengking ? merepek suda

k tu je . bye :)


Monday, April 18, 2011

menGhayati keinDahAN matahAri teRbit

bosan bosan bosan . malam td ak x tido sampai pg , so pg tuh da bosan sngt mmbe ak spark panggilanye ajak ber photoshoot kt area² arau ni . so layan je la gambar nie ye

camare: nikon d3000
lens : d80
photo taken by : Muzakkir & Hazrul
edited by : Muzakkir
software used : photoshop cs5
date : 18.04.2011
location : bukit kt belakang taman sri wang

o
o
o
V

mentari terbit diufuk timur

gary , hahaha edit kaw² nye

walau sunyi macam mane pun kite , hidup mesti diteruskan !

berpuas hati dengan usaha aku selama ini . da nampak kurus skit :) bajet hahah =,='

gambar ni paling perghh bg aku . HDR effect , cube ko tgk gambar ni dgn besar 

ok tu je , bye



Wednesday, April 13, 2011

lElaKi miSterI dipERPuStaKaAn

sebut pasal perpustakaan , mesti da terfikir di minda para-para sakura pembaca STUDY . tp lain ape yang terjadi kt aku td, pergi library lawan tahan gelak . sebelum ak meneruskan karangan ni , aku nak tanye korunk . (cube korunk bayangkn) ape riaksi korunk en, tgh study kt library ni , tiba² korunk terdegar bunyi orang kentut ? mesti tahan gelakkn ? tp bukan kentut yang aku dengar kt library td . ape yang aku dengar lagi mencabar kekuatan mental aku . ok cerita nie memang bg aku lawak sampai aku stop study keluar library terus . 


pkol 9 malam td aku dengan beberapa sahabat ku pergi library kt uitm arau nih . Itu lah 1st time aku rase ak g library dalam sem ni . da nk final baru menggelabah nk g library bagai . padahal kt rumah leh study je , tp susah sikit la nk study kt umah sewa nie, internet ade mmg xkn studynye la . sbb tu ak pakse diri g library . ok berbalik pada cerita, amer , nan dan hazwan sampai terlebih dahulu di library dan mengambil meja single kt bahagian tingkat bawah library uitm tuh. aku dan seli menyusul tiba 10 minit kemudian dan mengambil meja study .


pada awalnya masing-masing mengsilentkan diri , khusyuk belajar . memang senyap suasane dalam library tuh sehinggakan kalau taik idung jatuh pun boleh terdengar aku rase . sedang seronok study tuh , tetibe ade dengar suara wanita menjerit di tingkat atas . takot pun ade pelik pun ade , yela mane la tau histeria ke ape . tp kami buat x endah jer sambung study balik . sedang seronok kami study tibe² ade kedengaran bunyi pelik di meja belakang sekali . bunyi nya berulang² selang 20 saat bunyi tu akan kedengaran semula.


"eeek !! eeek!!! eeek !!"


aku mengenalpasti bunyi yang pelik tuh , owh rupa-rupanya orang kt meja belakang tu tersedu rupanya . ak hanya tergelak senyap dan tersenyum seorang diri saja . dalam fikiran ak mase tu , kenape lah orang tuh dok layan sedu dy tuh , asl dy x g minum air ke , tahan nafas ke xpon pakai helmet kedap udara sambil study supaye orang lain x dengar dy tersedu =,=' . 5 minit kemudia dy masih tersedu lagi . yang jadi lawak gile tahap pertandingan tahan gelak mase tuh , tiba² ak terdengar suara orang tersedu lagi di bahagian belakang meja study ak . kali ni suranya berlainan dan sangat dekat tambahan pula bunyi nya seperti mengajuk².


"eeek !! eeek!!! eeek !!"sambil tergelak cover


bila aku menoleh kebelakang untuk mengenalpasti siapa orang lain yang tersedu tuh , apa yang aku lihat muka amer sambil tersenyum membuat bunyi orang tersedu . aku terus tahan gelak . sebab bukan sekali amer buat bunyi tersedu mengajuk tuh . lebih kurang 5 kali  jugak la amer buat bunyi tersedu tu . lepas tuh aku nan dengan amer secara automatiknya terus memasuki pertandingan tahan gelak . yang seli dengan hazwan x paham kenape kami tahan gelak . orang depan aku yang aku x kenal tu pun tergelak . berpeluh² mase tuh aku tahan gelak . korunk bayangkan la , dalam perpustakaan klo nk gelak sikit pun rase takot . ini kan pula tahan gelak sambil bunyi gelak sangkut² .


kedudukan time dalam library td

setelah 10 minit berhempas pulas lawan tahan gelak nan keluar library dulu , yang aku pegi tandas dalam library tuh . amer masih bertahan di tempat duduknya . setalah 1 minit aku dalam tandas , amer datang masok tandas sekali . dalam tandas tuh ak lepaskan gelak kaw² dengan amer . lepas tuh terus keluar tandas kemas buku chow dari library tuh . klo dudok lame² dalam library tuh memang kompem kene hempuk dengan bro tersedu td . da la badan dy besar amer cakap . ak dari library td sampai abis buat entry ni aku tergelak . esok lusa x taw la ak tergelak lg klo teringat kejadian nie .

pengajaran cerita: dalam library jgn la sesekali nk mengajuk bile dengar orang tersedu ke terkentut ke . sebab bile mengajuk nie secara x langsung akan berlakunye pertandingan tahan gelak dalam library .

Friday, April 8, 2011

diRikU yG mAlang :(


rajah 1

cerita nie berlaku mase cuti mid sem  , cuti raya cina hari tuh . merujuk pada rajah 1 , ak rasa begitu malang yang teramat sangat . pada tarikh 2 february tersebut , pelbagai kejadian malang menimpa diriku , ak saja nk berkongsi cerita hari paling malang aku . malam tu 2 feb tuh aku bergaduh dengan x's gf aku , gaduh sebab ape aku pun x tahu mungkin salah aku . aku sedih gilak malam tuh . walapun ak bermuka gangster tp hati cute dol ! sbb ak bab bercinta ni mmg serius . tp nk buat macamana , da nasib . lepas ak bergaduh tuh ak da x der sape lg yg nk berkongsi gelak ketawe , masalah dan pretzel . sunyi je rase . phone pun jd alarm je sampai la skrg . tp ak still syg dy lg .


mlm tu ak sedih sngt² , so ak layan movie sampai pkol 4 pg ntok cube lupekan perasaan sedih ak tu tp sedih x ilang jgak . mlm tu jgak ak ade deal ngn membe shah alam ak malpex panggilanye , nk pergi apply zakat ntok student kat masjid shah alam esok . maklumlah pinjaman x kompem dapat , tu yang semangat nk apply zakat . tp disebabkan nasib aku malang hari tuh , aku bangon lewat kira-kira pukul 4 ptg baru terjaga . so x jadi la nk pergi apply zakat tuh , sebab x sempat pkol 5 pejabat zakat sudah tutop . jd ak pun on facebook jap lepas bangon tu , tengok malpex ni on9 ak pun iM si malpex nie .


"weyh teman ak amik spek mate jap kt seksyen 18" tlut² pop-up iM berbunyi


"malas la ak K' , terik kot kt luar tuh panas" malpex cuba memalaskan dirinya


"alaa , jom la kali nie je ak minx tolong" aku merayu 


"yela² ko tong minyak, siap cpt lg 5 minit ak sampai" akhirnya malpex termakan pujuk rayuku


ak x der moto kt rumah , so nk kemane² je mesti contact mmbe . ni la namenye mmbe , time senang same² sng , time susah same² susah . otw g seksyen 18 nk g kedai sydney optic tuh , ak seronok sngt , yela nk amik spek dan pertama kali memakai spek yg bukan olok² nye . bergaye owh muke ak kalo pakai spek mesti ade mcm professor . opss terbajet plak . celah mane bergaye pun ak x taw . sampai je ak kt kedai tuh , mmg ak hampa tahap gila-gila remaje la. ade notis tertampal kt pintu kedai spek tu "cuti raya cina sehingga hari isnin" arghhh ape kes , dah la aku nk balik perlis hari sabtu . mmg x dapat la ak bawak spek tu balik arau . pos je la jawabnye . baru je berangan nk jadi cyclops =,='


lepas je xleh amik spek , ak ajak malpex g bank jap . ak nk cek pinjaman aku da masuk ke belom . sampai je depan bank islam , bukan main bergaye lagi aku turun dr moto 125 malpex melompat terus ke belakang . memang bergaye . ak masok bank tetibe ade dua orang awek pandang² aku lepas tu gelak ! ak pun pelik la , ade taik idung tersangkut ke ape kt idung ak ni , sampai diorang gelak cover² . ak x mempedulikan diorang ak terus g kt mesin atM cek pinjaman . tp malangnye ari tuh pinjaman ak x masuk jugak padahal da bulan 2 , biasanya da masok da pinjaman . kire time tuh kali ke-20 ak rase ak cek pinjaman ak da masuk ke belum kt bank .


time nk keluar dari bank tuh, awek dua ekor yg gelakkan ak td tuh masih tergelak . ak da hampa terus chow je la . sampai kt luar je tetibe ak rase sejuk sangat kt bahagian punggung ak . ak tengok seluar aku dengan menoleh ke belakang . tetapi agak samar² pandangan ak . ak tanye malpex , seluar ak koyak ke ? sekali malpex ko terus tergelak kaw² macam tgk maharajalawak plak . sekali ak tengok cermin side mirror moto malpex tu , besar gile seluar aku koyak !!!! nie mesti sangkut kt besi belakang seat motor malpex time ak turun moto td . damn patut la gadis² tu gelakkan aku . arghh malu sial . ak terus ajak malpex balik cepat . dalam perjalanan balik tuh malpex tergelak keseronokkan yang aku dok pengang seluar tutop cover koyak tu. malang sungguh aku hari tuh !!!!!!



sampai je rumah aku suroh malpex tangkap gambar  suar aku yg koyak nie. damn da la suar ni baru beli time keje FOS discount 20% lg staff price la katekan . malangnya sudah tidak boleh di pakai lagi :(


ok korunk nk gelakkan aku gelak la !!!!!!!