Monday, May 30, 2011

aik ? mcmane nk /#$@% ni

da lame rasanya aku tidak bercerita . ade beberapa masalah tertentu yang mmbuatkan aku hilang mood untuk bercerita . jadi aku nk berkongsi cerita lawak yang berjaya membuatkan aku tergelak guling² mcm bola bowling . cerita ni mase aku keluar berenjalan masa cuti sem hari tuh . jika tak silap ak 3 minggu lepas, mase aku dan rakan² uitm arau aku keluar berseronok di sunway lagoon . ok cerita ni memang agak menjijikan dan memalukan sikit , tp ianya menarik untuk dikongsi . lagipun ak da mintak izin watak utama dalam cerita ni untuk menceritakn perkara yg berlaku ketika itu . dan dia mengizinkan tapi degan satu syarat iaitu tidak menyatakn nama dia . jadi aku akan menggunakan nama samaran dia sebagai "ariel peter pan" . si ariel ni orang kedah . datang lepak shah alam mase cuti sem . dy duduk kt rumah akak dy .

malam sebelum pergi ke sunway lagoon ak da ariel tidur di rumah amer untuk pergi awal ke sL esok . kesokan harinya amer menghantar aku dan ariel pergi ke empire subang terlebih dahulu untuk berjumpe dengan si med . sebab med punya kereta xde gps dy x tahu jalan ke sL -,-' . amer drop ak ngn ariel kt empire untuk guide si med pergi ke sL . amer ade hal mase tuh . sbb tuh dy soh ak ngn ariel ni naik kete med pergi ke sL . di sebabkan rakan² ak ni dtg dari pelbagai pelusuk dunia , ak , ariel dan med sampai awal di sL tuh . sampai² je kiteorang park kete kt sunway pyramid, lepas tuh terus g pecah laju kt cafe jasmine kt car park dlm sunway pyramid tuh . sbb situh la tmpt mkn paling murah dan tersembunyi . ok mase tuh masing² makan nasi lemak sbgai sarapan sebelum huha di sL .

lepas je makan yang med ajak ak ngn ariel g tgk butik² di sunway pyramid tuh . almaklumlah si med ni br dpt duit pampasan, tuh yang seronok dy nk mengusha barang² kt butik² tuh . haha kompem dy marah ngn ak pas ni . setelah 10 minit berjalan , si amer sampai dan bertemu di depan kedai cotton on x silap ak . si med ni masih lg tidak puas membelek barang² di cotton on tu . ak , ariel ngn amer duduk di kerusi yg berhadapan di butik cotton on menunggu si med disamping menunggu kawan² yg dari belah kL dan Shah alam sampai . ade sorunk kawan ak ni lg la, dr bidor perak kate ko ! dtg jgak nk berseronok same² . ok , lepas je med keluar dr cotton on , dy ajak g butik billabong plak dy ade nk usha barang kt situh , tp kiteorang malas nk tunggu so med ni . tiba-tiba ariel ajak ak ngn amer g tandas, sbb dy sakit perut katenye. sampai je tandas si ariel berkata² dengan riaksi terkejut


"ala xdak jamban nyangkung plak . suma jamban duduk ja . aik ??? mcmana nk berak ni muz ? paip xdak" ariel bertanya ak dengan loghrat utara dy . ok sumpah mase tuh ak ngn amer tergelak kaw² tahap 7 petala langi

"la , ang 1st time ka jumpa toilet mcmni ? ada la dy nya paip , dlm mangkuk tuh . ang bkk je air dy teruih tembak kt bahagian tuh" ak menjawab kerana paham latar belakang si ariel ni . dykn dari kedah , mungkin berbeza tandas di shopping complex disana dan di sunway pyramid n

"ish ang nie , ang biaq betoi ? mcm mana klo ayaq tuh tembak x kena ? xmau la ak berak mcm ni" sambil gelak² dy bertanya ak . makin serius kemushkilan si ariel ni . ok mase ni pulak ak ngn amer tergelak tahap 18 petala langit .

"haha ang nie , merepak plak . kompem kena la . ang toksah dok risau , ayaq tuh kompem kena kt bahagian tuh . da da ang g berak cpt." sambil tergelak ak menjawab dan cuba meyakinkan si ariel ni .


mase tuh ariel membuang ditandas yg hujung skali , kebetulan kunci pintu tandas hujung tuh da rosak  , so dy suroh ak ngn amer jaga dpn pintu . yela kot² ada org lain x tahan nk membuang terus je bukak pintu tandas yg x berkunci tuh . setelah 5 minit ariel didalam tandas , tiba-tiba dy bersura lg


"weyh muz !!!! x kena la !!!!" si ariel mengeluh sambil menggunakan nada yg tinggi . ak tergelak lg mase nih . hahaha cm harem la dy ni

"mcmana x leh kena plak ? biasa ak buang ayaq besaq kt tandas nie kena ja . ang bukak la ayaq tu kuat²" ak memberi cadangan kpd si ariel ni

"ak menyangkung kt atas mankuk jamban nie" ariel membalas dengan jawapan yg boleh buat gado . tp ak mmg da xtahan gelak da . kali ni ak gelak tahap 200juta petala langit

"da ang nyangkuk atas mangkuk tuh memang la x kena !!! nama pun jamban duduk ang kena la duduk baru la ayaq tuh tembak kena. ni ang dok nyangkung kt atas mangkuk tuh mcmana ayaq tuh nk kena mangkuk !" tergelak² ak menjawab .


ok ak malas nk sambung ape terjadi lepas tuh . sumpah lg lawak . tu pun da cukop lawak ak rase . hanya ak amer dan ariel je yg tahu . lepas keluar dari tandas tu la ak minx izin dr si ariel ni untuk buat cerita pasal kejadian td dan masukkan dalam blog . dan dy mengizinkan :)

ok kt dalam tandas nie kejadian berlaku . ariel ade kt tandas sblah tuh


pengajaran cerita : klo da name jamban duduk jgn la korunk menyangkung kt atas mangkuk jamban tuh . satu sebab knape x boleh menyangkuk atas mangkuk jamban ialah bahaya takot mangkuk tuh pecah dan boleh mencederakan korunk . sebab ke dua takot paip dlm mangkok tuh tembak x kne =.=' . ok lg 1 ak bukan cerita ni sbb nk kutuk kwn ak ni kekampungan ke ape ke . dy pun dress up x der cm budak kampung . ak cerita sbb bende ni 100% lawak .

Wednesday, May 25, 2011

Pee Dee =)

minggu lepas , setelah plan last menet untuk gathering ngn kwn² asrama ak dlu maka wujudlah gambar² nie . tp gathering kali nk berape best x ramai yg join sbb ramai kengkawan asrama ak tgh short sem , 7 org yg pegi ni pon da cukup menghiburkan hati ni . rindu ngn diorang yg da lame terpendam dpt dilepaskn . haha ayat nk gay je . mule² nk plan g teluk batik . tp disebabkn da hampir hujung² cuti sem , masing² mempunyai masalah kewangan jd kiteorang g jenjalan dekat² je kt Port Dickson batu 4 . diorang nie sume kawan ak dr ak form1 lg habaq ang . buat jahat same² kene pukol ng senior same² dush² dan skrng berseronok same² . untuk gamba² kali ni , ak gunekn 1 effect je , vintage mixer . vintage mixer ni nk bg gamba tuh nmpk mcm old skool la nmpk mcm gamba lame² . tp effect nie buat gamba jd gelap skit . ok malas nk cite banyak layan je gamba² nie =) 


camare: nikon d3100 zack punye
photo taken by : Semua yg g PD ni
edited by : Muzakkir
software used : Photoshop cs5
effect : Vintage-Mixer
date : 18-19.05.2011
location : Port Dickson


|
|
|
|
V

hye name sy shahril , boleh pggl sy dafi . bila terasa rindu ♫♪♫♪ ku sebut nama mu ♫♪♫♪ kan ku jadikan kau kenangan ♫♪♫♪ =,='


owner blog gebang's story , dy juge salah seorang kwn ak yg membuatkn ak berminat untuk berkecimpung dlm dunia blog . ok g terjah blog dy NI


ni la amer , klo korunk bace cerita² hostel ak , dy la meer yg ak maksud . sahabat menceroboh bilik komputer mase zaman asrama dlu : ) eh blkng tuh ade mat saleh bkk bj la~ haha ngeng


vroom² mcm F1 x ? dkt doploh minit la kiteorang buat , tp mcm kete dash&kuro je . mesti ramai xtaw kn kete ape tu . ke tamiya taw ? haha kompem x taw


gambar ni ak x edit buang kepale . ini trick , korunk leh try bile g pantai nanti ea . sorunk tanam badan, sorunk lg tanam kepale je, lapik kepale ngn bju tebal pas2 tahan nafas dalam 40 saat kemudian tanam . dalam mase 40 saat tu , korunk tngkp la gambar tu =)


ak paling suke tgk gambar ni , semua gembira , berkumpul sembang gelak ketawa , kawan ak dari form1 nie , bkn sng nk jumpe gathering same² , setahon skali pon susah nk jumpe . yela masing² da g U sane g U sini g U tube -.-'


best oh tgk view matahari terbenam kt pantai , dengan udara pantai yg begitu asyik asyik asyik nya bercinta ha ♫♪♫♪ . mmg aman semua masalah pun lupe time ni .



bile ak pakai vintage-mixer effect ni , gelap gile jd muke ak . tp smart nmpk old skool , haha bajet plak ak padahal da memang gelap . bajet mat salleh plak


nikon dikala senja , ameer di bahagian belakang sedang seronok menulis nama gadisnya dipasir eeeuwww~


gambar nie ak kasi fish eye skit , ak suke gile la view time senja kt pantai ni . 


hye name sy haiyan , sy baru beli BB . ari tuh muzakkir pinjam BB sy untok upload gambar dan update status ketika di PD .


BBq time , ayam 2 ekor habis . air gas 4 botol abis , kuaci 2 bungkus abis , semuanya abg dafi belanje tq shahril . yg penting lepas kami bbq , kami kemas semua sampah dan buang ditempat sepatutnya . cintailah pantai kita haha


hye name sy faiz , org pggl zack . sy la empunya dslr tuh . tp skrg boleh tuju lagu ? trima lagu dr sy yg bertajuk apeeee pon x boleh ~


last pic , time ni kt teluk kemang . damn asl posing ak mcm gay , hye bang(suara bapok) . tp 2kali tgk mcm bruno mars pun ade . mesti korunk x puas aT ngn statement ak ni kn ? haha

k tu je bye =)


Tuesday, May 24, 2011

Biskut Tune Up utilities 2011

laptop or pC anda selalu bermasalah ? mereke berkerja seperti siput ? bengang dengan karenah laptop anda yg suke melembabkan dirinye ? rase nk sepak laptop anda 12 kali berturut² tanpa memikirkan akibatnye ? gunekanlah produk terbaru kami , kasi tune komputar ituu ~ cukop ! tune up ni merupakan 1 application untuk membuatkan komputer anda berkerja lebih laju . tune up ni jgak mempunyai 1 fungsi yg ak paling suke , iaitu turbo mode yg membolehkn internet menjadi laju , tp xder la laju mane . bile ade masalah setiap kali kite check or scan gune tune up ni , tune up ni sendiri yg akan recommandkn ape jalan pnyelesaian nye . ok korunk nmpk kn meter dlm gambar tuh ? klo korunk boleh tune sampai meter tuh full , bermakne performance laptop or pc korunk perfect ! laju jeeee . k ape tunggu lg , g download cpt


video

seperti biasa , ak da buat video tutorial nk patch serial number untuk natang nih . tp internet rumah lembab xleh nk upload video tuh, so ak letak gambar je la ea . 

ape kelebihan tune up 2011 nie ? korunk leh bace kt sini http://www.whatsabyte.com/P1/TuneUp_2010_Features.htm


Download KeyGen: http://www.filesonic.com/file/963731594
(Click "Slow Download" dan tunggu 30sec, masokkn captcha, click "Start download"!)
Download TuneUp Utilities 2011 Trial Version: http://bit.ly/csNg8K

1. Download and install TuneUp Utilities 2011 Trial Version
2. Download KeyGenerator dan generate Serial Key.
3. Open TuneUp -> click Help&Support -> click Activate Product -> masokkan Serial Key. masukkan juga Full name and Organization ape2 je yg korunk nk bg name
4. Restart TuneUp Utilities 2011.
5. Program ko runk secara rasminye FULL VERSION! Enjoy!




Monday, May 23, 2011

ber - jiMba²

mengikut kamus dewan bahasa edisi siasat , berjimba² bermaksud bersuka-ria atau beronok² dengan kwn² . so sunway lagoon menjadi tmpat kami berjimba² . bile da bosan time cuti sem ni mesti nk berjalan , 2 minggu lepas g sunway lagoon dengan sahabat² uitm arau ak , diorang nie sume dok area selangor je , sng nk dtg . tp ade sorunk tuh dok bidor perak , datang jugak untuk berjimba² . semangat dy ade bagos walaupun bende ni plan last menet . plan ari ahad ngn bdak² lelaki kt uptown . diorang soh ak create event kt fb mlm tuh . tp hari selase br ak create event tuh padahal hari khamis nk pegi . kire ok la dr 14 org kwn² ak invite 10 org yg pegi . so malas nk bercerita bnyak layan je la gambar² kami berjimba² di sunway lagoon . gambar ni ak edit gune 1 effect je everydayboost-vintage . nk bg nmpk mcm cuaca cerah skit dan nmpk vintage . padahal mase tuh g hujan gelap je langit . k layan~ 

camare: nikon d5000 ameer punye
photo taken by : Muzakkir
edited by : Muzakkir
software used : photoshop cs5
effect : EverydayBoost-vintage
date : 12.05.2011
location : sunway lagooon

|
|
|
|
V



ok ni kawan² arau ak yg kepale same² senget . muke riang je nk masok SL


gambar ni klo zoom out skit , nampak la rimau belang kt blkang tuh besar habaq ang . bole tunggang mcm singa dlm cite narnia tuh . yareeba angrea~ angrea~


ak saje je letak gambar ni , bg menarik minat pembace untuk layan blog ak, disamping menggiurkn jejake² diluar sana -,-' gamba ni bkn ak yg snap, sbb time ni ak tgh naik natang tuh . nk terberak owh bile pusing²


ok ni la amer hasif , dy la yg mengajuk org tersedu kt library dlm entry b4 dis . dy jgak yg bg ak converse free2 je mase bufday ak taon lepas . tq ameer


sume muke kekenyangan lepas mkn , terutama yg hujung skali tuh , sampai bersilang² kaki dy posing mane xnye 10 hinggit nasi dy tuh , hahaha kompem dy panas ngn ak nye pas ni . (baru ku puas)² haha


bile diorang da dpt kamera , xnk lame plak kn diorang bergamba . kepada jejake² diluar sane , jika berminat dengan mereke boleh la mengisi borang dan hadir ke sesi uji bakat di Cmart arau pd tahun arnab -,-'


yg ni ak x pakai effect tuh . ak pakai sephia vs black and white + motion blur . motif ak letak gambar nie ? saje nk bgtaw dunia , yg dua org kwn ak nih br beli kasut baru . haha


ok yg nie polaroid canvas . dekat 20 minit ak edit pic nie , lebih 40 layer ak buat untuk menghasil sekeping roti canai kauh kari dal =.=' sekeping gamba ni .

k tu je bye =)

Monday, May 9, 2011

sHaOlin sOcCer

ptg td , ak keluar ke subang menaiki KTM dengan tujuan untuk mencari kerja . yela duduk rumah bosan sngt cuti berbaki lg 3 minggu xkn la ak hari2 nk duduk rumah mkn tido mkn tido mkn tido , sia2 lah ak membina badan semasa di arau dlu . haha terbajet pulak =,=' . pada awal nya , ak bajet nk keluar rumah pada pkol 4 ptg , tp disebabkan cuaca begitu terik dan cabaran yg dilakukan oleh peserta "anda ada 60 saat"(rancangan kt astro) menarik . ak pun rilek² dlu kt rumah . pkol 5 br keluar dari rumah itu pun masih terik lagi , da la perjalanan dr umah ak ke KTM kira² 1km . nk pulak cuaca skrg panas yg amat pelik , duduk depan kipas yg bervolume 3 pun masih boleh berpeluh . sampai² saja di KTM shah alam , baju da basah ngn peluh mcm orang berpoco-poco pun ade . nasib baik la dlm KTM tu ade air cond , terus ak beli tiket pas2 tunggu KTM .


sampai je keretapi bukan main laju lg ak masok , yela nk dpt tempat duduk punye pasal . pergh nikmat gile duduk dlm keretapi tuh , rase nk berhenti kt stesen KL Sentral pas2 patah balik pegi Subang pon ade . sampai je kt subang baju pun da kering dan rasa selesa untuk mencari kerja . ak pun meneruskan perjalanan menuju kt F.O.S subang parade , yela sebelum ni ak pernah kerja kt situ . so kebarangkalian untuk diterima kerja disituh begitu tinggi . sampai je F.O.S aku terus sembang ngn akak supervisor F.O.S tuh . punye lah semangat ak pggl akak , rupe2nye supervisor tuh bwh ak setahun , pergh mude2 lg da jd supervisor , ni mesti dy start keje dr lepas PMR  kot . dy soh tinggal no phone , sbb da ramai sngt part time . tp dy ckp F.O.S kt empire myB ade , so tunggu dy call je la .

lepas da tanye F.O.S tuh ak terus pulang , malas nk carik keje kt tempat lain . sbb F.O.S tuh keje rilek gaji pun masyhuk . dalam perjalanan ke KTM subang tuh , perut ak terasa lapar pulak . pantang nmpk orang jual makanan , ak pun terus la beli apam balik 2 keping kt pakcik berkupiah yg berniaga dkt KTM subang tuh . da ada makanan mesti ade minuman . so ak pun g la kedai runcit yg berada di KTM subang tuh . mula² aku amik air mineral , arghh macam x sedap je . kemudian ak letak semula air mineral tuh , amik air botol sarsi . cuaca tgh² panas ni memang nikmat klo minum air bergas , lagi pun harga promosi 1.60 . maklumlah ak kan pengguna bijak . ak bawak air sarsi ke kaunter untuk bayar lepas 2  ...

"air ni brapa ringgit?" sambil aku mengeluarkan dompet aku dari poket doraemon =,='

"2 linggit" akak casher kedai runcit tuh menjawab . akak tuh la gemok , yg penting dy bukan orang malaysia , tgk gaya macam orang vietnam

"eh ape plak 2 ringgit ? ni kt botol nie tulis harga promosi 1.60" ak mengeluarkn duit sambil membantah harga yg diberikan oleh akak gemok vietnam tuh .

"xdak² ini kedai jual 2 ringgit" sambil dy korek hidung depan ak dy membalas . pergh da mcm pompuan saloon dalam citer shoalin soccer dy korek hidung

ini sedutan dalam cite shaolin soccer tuh , mcm nie la lebih kurang akak tuh kurik idung depan ak . huduh gilor


belum sempat dy nk pgg botol ak masukkn dalam plastik beg , ak terus amik air ak tuh pas2 bayar 2 ringgit terus chow tunggu KTM .

pengajaran cerita : nk korek hidung pun x yh la depan customer , perempuan plak tuh , huduh sungguh perangai . adoi , nasib baik ak ni org dewasa . kalo budak² yg tgk akk gemok vietnam tuh korek idung boleh dpt nightmare seminggu ak rase.


Friday, May 6, 2011

HDR

What are HDR photo ?

The acronym HDR comes from the words High Dynamic Range. In a photo, dynamic range means the difference between the lightest and the darkest color value. In other words, dynamic range means the contrast of a photo. HDR photo means a photo which has larger dynamic range than an ordinary photo. HDR photos have larger dynamic range than today's digital consumer cameras are able to capture.
I would still like to clarify what isn't an HDR photo, because the term HDR photo is often used wrongly especially in the Internet. In the Internet, you often see a photo which is said to be an HDR photo. That is misleading because almost always the photo in question is an ordinary photo which is created from an HDR photo. The photo might look really special or unreal and its probably an appropriate result of an HDR technique, but its not exactly an HDR photo. The actual HDR photo is something that you only rarely found in the Internet and something that browsers can't even display. It seems that usually when people talk about HDR photos in the Internet they actually mean a normal photo (LDR) which is created from an HDR photo. Still, I think its important to understand the real and literal meaning of the term HDR photo.

copy paste je ni . haha klo korunk nk tahu lebih mendalam lg pasal HDR nie search kt google :)

cth² HDR photo dr ak edit pakai photoshop cs5

camare: nikon d3000
lens : d80
photo taken by : Muzakkir
edited by : Muzakkir
software used : photoshop cs5
date : 22.04.2011

|
|
|
|
V












klo gune cs4 ke bawah mmg susah nk buat HDR image . kne buat 4 atau lebih layer den gambungkn br jd HDR image . tp ak gune cs5 begitu mudah just click  open cs5 > open image > image > adjustments > HDR toning .

k tu je bai


Thursday, May 5, 2011

BisKut SPlayer

nk tgk movie tp x der subtitle ? terkial² membuka kamus untuk mencari maksud dialog dalam movie ? xpaham cerita sbb movie berbahasa urdu ? mudah saja , gunakanlah produk terbaru kami Jusmate 10 dari dr roz mee kari =,=' haha . okok siyes² ? sometimes bile kite tgk movie slalu mengharapakan yg movie tuh da ade subtitle , tp bile x der teros xder mood nk tgk movie . so dengan player yg mmber ak share kn kt ak nie sungguh mudah dan berkesan . klo pakai real player ke gom player ke football player ke  =,=' , mesti nk kene bukak browser kne carik subtitle then kne download dlu baru la nk ade subtitle movie tuh . dengan SPlayer sungguh mudah , semudah ABC and 123 and alip ba ta . ape yg mudah ? setiap kali korunk open movie pakai player ni , dy akan auto download subtitle n tros ade kt movie korunk . mudah kn ?  haha malas nk menaip bnyk . pergi download cpt tanpa segan silu dush²



video


ak da buat video tutorial untuk SPlayer nie , tp internet rumah lembab x leh nk upload video tuh

ape kelebihan SPlayer nie ?
1) auto download subtitle
2) dy akan download lebih dr 4 subtitle
3) boleh show 2 subtitle dalam 1 mase
4) auto resume playback , contoh mcm korunk off movie tu , den korunk on balik dy akan ade kt mane last skali korunk tgk .

download link : http://splayer.en.softonic.com/download


1) da download dy akan kuar softonic setup dlu
2) install dan barulah softonic tu download file splayer nie
3) da abis dL click kt SPlayer setup , install mcm biasa
4) ok , open SPlayer , pas2 open mane2 movie , dan secara pantas nye subtitle akan terdownload sendiri
5) tp ingt !!!! klo x der internet connection dy xleh nk download subtitle ye .



Sunday, May 1, 2011

aKulah sUpErheRo

cerita berlaku mase 2 jam sebelum ak balik ke shah alam cuti sem . malam td la sng cakap , selepas selesai ak gulung² baju untuk dimasukkan dalam beg askar aku tuh . aku perlu amik dua orang rakan ak kt kolej dalam uitm sebab diorang balik same bas ngn aku , lagi pun diorang berdua ade nak tumpang barang untuk diletakkan di rumah sewa ak . lepas sembahyang maghrib ak pun meminjam kerete kancil kuning bumble bee housemate ak untuk masuk uitm . walaupun kancil tp lajunya seperti kuda laut . boleh pegi 140 ooo kete tuh . ok , aku janji nak pick up diorang pkol 8 , disebabkan da lambat ak terus gerak dengan ber t-shirt sambil berkain pelekat je .


sampai je selekoh nk masok pintu depan uitm ak terserempak membe ak amer ngn hazwan . ala amer yang mengajuk orang tersedu dalam perpustakaan dlm entry sebelom nie . dy dan hazwan masuk simpang tu terlebih dahulu dengan menaiki kereta kelisa dy kemudian ak menyusul dibelakang . masuk je pintu depan uitm tuh , punyelah semangat aku mengangkat tangan sebagai tande hormat kt pak guard uitm tuh , tp pak guard tuh x pandang langsung, kerek sungguh pak guard tuh . rase nk tarik misai dy sampai jd misai mr potato pun ade . setelah lepas dari pos pak guard uitm tuh . kerete amer dihadapan kete bumblee bee yg ak bawak tuh . sedang seronok ak memandu tiba-tiba ..


"baaaaangggg..... eeeyeaaatttt eeeyeaaatttt eeeyeaaatttt ~ ~" lebih kurang macam tuh la bunyi dy , ak xreti nk eja bunyi moto terseret =,='


perghh live depan mate ak tgk sebuah motosikal buatan malaysia iaitu yamaha 125 exsiden terseret 7 meter sebelah kete ak,  dalam loghrat utara dy " motoq tu terseret 7 meter  lalu sebelah ak bak ang! ". motor yang exsiden tuh arah bertentangan , dan nasib baik dy terseret lurus , klo dy terseret masuk line sebelah , mamang dy xsident terseret lalu diseret oleh bumble bee yag ak pandu tu la kn . mase tuh terus je aku memberhentikan kete parking tepi jalan . memang cemas gile la kan sampai lupe tutup lampu kete terus keluar dari kete , dengan memegang kain pelekat ak berlari ke arah mangse , yela takot terlondeh plak kain tu , kang klo terlondeh orang ingt ak nk merogol mangse exsiden tu plak =,='


amer ngn hazwan pon benti , pas2 ade 2 orang gadis yang menaiki moto depan kerete amer pun berhenti . disebabkan ak orang pertame yang sampai kt magse eksiden tuh , rase mcm superhero pun ade . setelah membuat pemeriksaan di tempat kejadian , mangse single rider . merupakan seorang wanita . mangse juge merupakan seorang student uitm tu juga . cedera sedikit di bahagian kepale lutut . seluar jeans nye koyak sikit di bahagian lutut , moto remuk dibahaian lampu depan . punce kejadian mengelak kucing . LOL . kucing cedera sedikit di bahagian kaki , ade darah skit² kt kucing tuh . kucing tuh x mati . besar betul pengorbanan gadis tuh . sekian laporan dari saye mazidol akmal sidek 999 =,=' lepas tuh ak mule tanye gadis tuh .


ni yamha 125 , handle dy bengkok , lampu depan ngn lampu signal pecah 

"awak ok x ? nak anta ospital ke ?" pergh macam dalam drama plak kan, berkilau2 mate keikhlasan ak bertanye kepada gadis tuh . haha bajet superhero


"okok sy ok" sambil membangonkn diri sendiri pas2 duduk di tepi jalan


yg xleh bla tuh, lepas dy cakap ok dy terus menangis . ak nk tergelak tp x boleh sbb orang eksiden xkn la ak kejam sangat nk gelak . yela kate ok pas2 tetibe mcm x ok nangis . 30 saat lepas tuh amer sampai terus ambik phone gadis tuh call sape tah untuk memberitahu yang si sipulan ni eksiden . pas2 amer terus menenangkn dy , ak g kt moto yang handel da senget tuh tolak ke tepi jalan . pastu bersih kan jalan yang ade serpihan² moto td tuh . 5 minit kemudian ade kerete berhenti , lecturer kot x silap ak, terus dy call ambulance . 5 minit kemudian ade 2 orang lelaki naik moto kriss datang , rupe2nye yg amer call td tuh balak si gadis nie .


"macamane boleh xsiden nie ?" muke marah gile balak lelaki tuh tanye , sbb dy bajet orang yg langgar


"mengelak kucing" ak membalas , terus terdiam balak dy tuh


"da da jom orang bawak balik" dy terus angkat awek dy tuh nk bawak g mane pon ak x tahu


"eh tunggulah dulu , da call ambulance da" lecturer tuh membantah tindakan balak gadis yg xsiden tuh


"da jom-jom ikut orang , ambulance lambat sngt" pergh kerek gile balak gadis tuh jawab secare marah² lalu membawa awek dy tuh pergi


ak hazwan ngn amer panas tengok riaksi balak dy kerek nk mampus tuh , malas layan terus chow dari tempat kejadian .




pengajaran cerita : bile da eksiden , jagan sesekali buat kepale nk p anta mangse eksiden la ape la , tunggu sehingge ambulance dtg . ni x , boleh plak dy marah ambulance lambat la bagai .