Wednesday, April 27, 2011

pEneRbaNgAn dIAsrAma

tingkatan 4 ! teringat kenangan manis aku mase tingkatan 4 . mase tahun tu la budak2 aku bebas dari kawalan senior dan boleh membuat asrama tuh macam ahmad albab yang punya . kehidupan diasrama memang berbeza , bila terlalu lama duduk terperap dalam asrama maka wujudlah satu idea untuk mendapatkan hiburan dimalam hari dengan memFLYkn diri ! mase jd junior memang xdpt nk fly nih sbb takot ngn senior . tp bile da jd senior itulah aktiviti yang sihat kami lakukan dimalam hari . budak2 asrama mungkin sudah biasa dengan perkataan fly . tp mungkin ade juga dikalangan pembaca yang tidak mengetahui istilah itu . jadi ...

menurut kamus dewan nenek aku , fly bermaksud kita mengeluarkan sesuatu dari lubang dubur sehingga bertaburan di keliling mangkok . hahahah , ok siyes2 . bermaksud mengeluarkan diri dari kawasan asrama pada waktu terlarang tanpa kebenaran . definasi tuh ak baru cipta td . tp memang begitu lah lebih kurang maksud istilah fly tuh . 3 sebab budak asrama fly , pertama lapar , kedua bosan , ketiga rokok da abis . berbalik kepada apa yang ak nk ceritakan kt korunk kenangan aku fly bersama 2 orang rakan ku yang bernama jubrok dan adib . ok mase tuh aku fly sebab bosan . asrama ak memang jauh dari pekan . kira2 3km jalan kaki baru sampai kt area2 pekan gemencheh tuh . 

ok malam tuh memang kami bosan gile sampai la si adib ke atau si jubrok ni ajak g main snooker kt pekan gemencheh . ak pun da lupe , tp salah sorunk tu la yang ajak . bayangkan lah jalan nk ke pekan gemencheh tuh punye la macam dalam cite khurafat dalam utan tuh . tambahan pula lori2 besar yang lalu pada waktu malam , haaaa seram taw . tp selambe kami bertige redah hendakkan hiburan punye pasal . memang tgh malam pkol 1 2 pg kt gemencheh tuh kedai snooker je la yg bukak . mase tuh memang taik snooker , budak2 asrama tuh je la entertainment diorang lagi2 asrama kt area2 kampung . jgn kate nk tgk wayang , wayang kulit pun belum tentu ade kt kampung gemencheh tu .

ok , sampai sahaja di area pekan gemencheh tuh kiteorang berjalan dekat bahagian kawasan perumahan cina sebagai jalan short cut ke kedai snooker tuh, itu pun lagi 800meter baru sampai kedai snooker tuh . oke ade satu kawasan kat selekoh perumahan orang cina tuh memang banyak gile babi anjing , haaa mane 1 banyak tuh ? anjing ke babi ? =,=' bnyk anjing je . masing dengan membajetkan diri angkat tangan ke atas sambil memegang kayu dan menyebut "huga2" ketika melalui di selekoh itu untuk mengelakkan anjing2 liar tersebut menghapiri kami . bunyi mcm ak menipu , tp itulah gaye yang kami cipta untuk melepasi kawasan anjing memekak tuh . nk hiburan punye pasal lautan anjing pun sanggup kami redah . selesai melepasi selekoh anjing

ekau nampak x ape den nampak kek dopan umah tu ? berkilau-kilau mata adib berkata-kata
apobondo ea ? jubrok kebingungngan

ala basikal tua tuh . selame kito fly sobolom ni basikal tu kunci jo . ak membalas dengan hampa

jap bia den usha jap . adib ingin mengenal pasti sama ada basikal tuh berkuci atau pun tidak .

weyh x kunci la . adib keriangan memberi jawapan

okok , kito pinjam poie kodai snooker tu jo , balik t kito pulang blik yo . ok ? jubrok berhati mulia

ok niat kito pinjam jo ea . bkn nk mencuri . adib mengulas kate2 jubrok 

ok kalo macam tu adib ekau bawak sobab kau paling bosar , den dok kek belakang , jubrok ekau dok kek body ea , kau paling kocik . ak mengeluarkan formasi yang sistematik =,='

cmnie la lebih kurang basikal tue yg kiteorang pinjam tu(curi) tuh

mase naik basikal tuh asik tegelak dan seronok je , mane x nye sorunk gemok sorunk tinggi sorunk lg pendek da macam bujang lapok , mungkin juga seronok kerana terlalu indah pengalaman kami lalui mase tuh fly smabil pinjam(curi) basikal . sampai saje di depan kedai snooker tuh bukan main berhati2 lagi kiteorang nk sorokkan basikal yang kami pinjam(curi) tuh . pinjam la sangat =,=' . yela takot basikal yang dicuri kene curi . haha . ok setelah puas bermain snooker kami pun pulang dengan menaik basikal pinjam(curi) td tuh =,=' . yang jadi aku teringat kenangan nie sampai sekarang waktu time nak balik tuh la . tetibe kami bertiga bertukar fikiran , untuk menyimpan basikal td tuh kt hutan yg berdekatan asrama kami . yela senang la nk fly klo da ade basikal , xyh jalan kaki .

tp dalam perjalanan balik tuh , bg ak lawak sangat , ok mule2 kiteorang naik basikal tuh biasa je , da melepasi rumah empunya basikal kami perlu melalui selekoh anjing menyalak , mase tuh bukan main laju lagi adib ko kayuh sebab mase tuh anjing semua da menyalak macam tengok konsert JB plak . dalam tgh laju tuh ak ngn jubrok tergelak tengok adib kayuh berpeluh2 , tp nk dijadikan cerita , nasib kami bertiga malang , basikal yang kami naik tu terlanggar lobang jalan , tayar belakang beskal tuh bocor pas2 tayar dy terus stuck xleh nk berpusing da . tiga2 macam buah mengkudu busuk tergolek dari beskal tuh =,=' . ak ngan adib kate lari lari . tp jubrok xmahu tinggalkan basikal tuh . dalam fikiran ak ngn adib , syg betol fifi kt beskal tuh . tp jubrok  cume alihkan ke tepi jalan je basikal tuh, xnk menghalang jalan .

ok bayangkn situasi kiteorang mase tuh tergolek dari basikal dan dikelilingi dengan anjing liar yg berhampiran 10 meter dari kite orang . memang lari x cukop tanah la . dalam perjalan balik masing bukan main cuak lagi fikir macam2 , takot polis kesan cap jari kt basikal tuh la , forensik cek la . yela fikiran budak2 lg mase tuh . bile fikir2 balik xkn la sebab basikal tue tuh sampai masok forensik bagai . haha , sampai asrama pkol 4 pagi masing2 terus tido . indah betol kenagan ni .... jubrok! adib! ak rindu korunk !!!

pengajaran cerita: 
1) orang tamak selalu rugi 
2) kalo berniat pinjam , pulangkn balik . ni x, niat pinjam pas2 tetibe nk buat harta kan da dpt balasan yang setimpal . haha


7 comments:

ceLy. said...

hahaha. aku fly pon time spm je itupon cikgu bg pinjam kete. hahaha

biskut.marie said...

itu bkn fly , da siap bg pinjam kete lg . ade kebenaran untok keluar la tu .

cikpuanmudanurul said...

haha padan muke! nasib baik time tuh kuruss lg kn.kalau skrg mst takbole larii dah! mok mok ;p

biskut.marie said...

wkwkwk , skrg pun kurus jgak la . kurus skit je la . hehe

ceLy. said...

itupon cikgu ckp jgn gitau sape2. -_-

biskut.marie said...

owh cikgu merasuah pelajar ? haha

ceLy. said...

hahahaha.