Friday, February 11, 2011

Biskut aPPle maC !

OK entry kali nie ak nk tunjuk korunk macm mane nk buat laptop korunk jd seakan² apple mac book !
kepade peminat apple , yg x mampu nk bli mac . buat mcm nie boleh la . 

sebelum
|
v
selepas

Video yg ak buat nie x berape jelas , bace je la instruction nk install bende ni kt bwh tu .

video




care² memasak(menginstall)  biskut apple mac :

1) setelah dL installer extract file yg da dL 2 .
2) setelah extract file 2 jgn install dlu .
3) pegi ke "Control Panel\User Accounts and Family Safety\User Accounts"
4) click "change user account control setting" , drag kedudukan meter dr takuk ke-3 sampai ke takut yg pling bwh skali . bile da ubah , laptop perlu di restart . ok restart dlu
5) setelah restart baru click "Snow Transformation Pack 1.5" ntok install
6) setelah install laptop korunk perlu direstart skali lg . so restart 
7) ok da siap biskut apple mac . laptop korunk kelihatan seperti apple mac kn ? 
8) ubah setting rocket dock korunk, dan hias or tambah icon yg korunk nk letak kt rD tu .
9) untuk nampak lebih bergaye , gune safari browser sbgai default browser korunk :)
10) selamat menjamu selere .


sedikit nota ringkas
ak masih br menggunakan video recorder tu . bile ak record skali dgn sound , sound ngn video x bergerak same dan akan memeningkn korunk bile tengok . so ak buat video tutorial yg x berusare . n ak rase masih ade lg kekurangn dlm video tu . sebarang kesamaran boleh la tinggalkn komen ye .

2 comments:

saye kerink said...

As Salam.
Menarik! Tapi takut-takut pulak nak cuba kan. haha

biskut.marie said...

lorh , x pyh takot² . theme klo da install pas2 xnk pkai just uninstall je balik theme 2 . ak da pakai dkt sebulan . ok je laptop ak . selamat mencuba :)