Friday, February 11, 2011

biLa mAta mEnjaDi bUta

ok crita nie berlaku mase ak form 1 , mase tu ak baru je masuk asrama . pada suatu malam yang agak sejuk seram di asrama ak yang berada di pelusuk kampung asahan . mase ak form 1 dorm ak dkt tingkat 4 , tingkat paling atas skali la sng ckp . malam tu ak tido mcm bese , sampai lah satu mase ak terjage dari tidur . ak amat terkejut sekali selepas terjage dari tidur itu kerana semua kwn² sedorm ak semua x de . dalam kepale otak ak mase tu ak cume pK sampai aT kwn sedorm ak nie pegi subuh x kejut ak T_T . ak dalam keadaan kelang kabut , yela budak baru masok asrama kn . normal la meter ketakutan diowng setinggi gunung kinabalu . nie jujur ak cakap mase tu ak mmg penakut la , budak mentah lagi kan .


ok berbalik kpd cerite , lepas ak sedar dalam dorm ak da x der org . ak teros je berlari keluar dorm nk cek selipar . mane la taw diowng nk prank ak ke ape ke . keluar dorm je ak tgk tinggal selipar ak sorunk je ! mmg bertambah naik la meter ketakutan ak , kali ni tinggi gunung everest . dgn tanpa pK panjang ak sarung selipar ak terus belari pergi ke musolla(surau) . sbb mase tu ak rase macam subuh , mungkin diowng semua pergi subuh la kot . ok jalan nk pergi musolla dari asrama lelaki mmg agak anker skit la . kire jaoh dy ade jgak dlm 50 meter . kne naik tangge ade la dkt 28 anak tangge dkt susur gajah(name jalan tu) . mase ak belari tu , mmg ak x pandang kiri kanan , sbb ak takot sngt oOoo ..


sampai² je dpn musolla tu , ak punye meter ketakutan naik mendadak kali ni x taw tinggi gunung ape sbb ak tgk musolla tu gelap x de org . mmg mase tu ak cemas takut plus kelangkabut yela mase tu kebudak budakan  lg kn , dlm kepale otak ak mase tu pK mungkin diowng sume g sekolah kot , ade program ke kt skola . dgn keadaan yg serabut ak berlari teros g skola pulak . sampai dpn sekola pon same xder orang + gelap , mase tu meter ketakutan ak da tahap maksimum +  dalam kepale otak ak da terpK macam² da . teringat cerite sundalbolong la block 404 la . dgn hati yg redha ak lari lintang pukang balik ke asrama . dlm perjalan ak berlari tu, time kt tangge susur gajah td tu kn . tinggal 10 anak tangge lg nk turun ak tergolek mcm ayam golek madu yg baru dipanggang . sakit gile doe , sumpah ! tp dlm keadaan yg sakit tu jgak ak sambung lari naik dorm ak balik kt tingkat 4 tu .sampai je dpn dorm ak boleh plak terlanggar pintu pastu tengok semua selipar bdak² dorm ade . ak teros masok naik atas katil ak tgk semua kwn²ak ade . ade sorunk kwn ak tu hanan name dy , dy tu sedare ak la sng ckp, katil dy sebelah ak . dy terjage sbb bunyi bising ak terlaggar pintu td . dy tanye ak .





" ko kenape ni k' ? kelang kabut je ak tgk , berpeluh² lg " sambil reaksi muke dy pelik (tgh mamai)


" eh x de ape la , sekarang pukul bape ea ?  " sambil menarik selimut ak
dy mencapai jam loceng atas loke dpn katil dy lalu menjawab " pukol 3 "


" owh ok , tido dlu " mmg mase tu dlm kepale otak ak pK ape bende yg terjadi kt ak sebnanye .


pengajaran cerita: basuh lah kerete sebelum tido =,=' sumpah x lawak !


sedikitnota ringkas
beberape hari selepas kejadian tu ak cerite la ape yg terjadi mlm tu kt sume kwn² ak, ade yg gelak ade yg takot . bengkak ak jatuh tangge tu pun ade lg mase ak cite kt diowng =.=' diowng ckp KENE TUTUP MATE la tu . ak x nampak hantu , tp mate ak kne tutup xnmpk org . senior pun ckp mcm tu . duduk asrama nie standart la kne bende² tu , kne tutup mate la kne himpit la . tp itu la pengalaman ak kne kaco mule² masok asrama yg ak x leh lupekan sampai sekarang .

5 comments:

cikpuanmudanurul said...

heee penakut jgk rupeny!

Anonymous said...

ak dok asama ok je

syazA~aNa said...

tahniah la kat ko k' sbb ad pnglaman cmtu.. bkn smue org leh dpt tu..

biskut.marie said...

nurul - penakut time masih budak je k . sekarang da beranai . tp kdg2 bile tgk crite antu takot jgak la skit²

nana - tahniah ? haha bkn semua org jgak jatuh tangge sampai lebam :

raja muda said...

salam,,, mcm mana nak buat list di sebelah home di atas,,,, maksudnya, nak buat selain home cth tentang diri kew,, ape kew,,,, di sebelah home blog,,,